Nog vier jaar Femke

1378

Zo, de kogel is door de kerk. Femke Halsema wil graag nog vier jaar partijleider van GroenLinks blijven. Ze geeft drie persoonlijke redenen waarom ze dat wil, redenen die vooral niet verward moeten met waarom het zou moeten. Die redenen zullen anderen moeten verzinnen.

De partijregels geven haar alle ruimte. Die vragen namelijk van de leden een motivatie om een vierde termijn te gunnen, niet van de kandidaat om te willen. Kortom, aan Femkes fans is nu de taak om een goede motivatie in elkaar te timmeren. Die zal toch net wat sterker moeten zijn dan ‘ze doet het zo goed’.

Zelf weet ik het nog niet. Een partijleider kiezen is een kwestie van alternatieven tegen elkaar afwegen, en die ontbreken vooralsnog. Ik hoop vooral dat anderen zich door Femkes kandidatuur niet laten afschrikken (en als ze dat doen, is dat hun eigen schuld, niet die van Femke). Ook voor Femkes mandaat zou het slecht zijn als ze geen serieuze tegenstand ontmoette.