The Road – indrukwekkend

Meer nog dan Cormac McCarthy’s roman grijpt de film van The Road je naar de strot. De vader en zoon die proberen te overleven in een apocalyptisch landschap, waar mensenvlees het best voorradige voedsel is, strijden niet alleen om het behoud van hun leven, maar ook van hun waardigheid.

De beelden maken dat verhaal des te indringender, zodanig zelfs dat (her)lezen van de roman weinig toegevoegde waarde meer heeft. McCarthy’s boek is stilistisch briljant, maar zit minder op de huid van de personages, omdat de emoties eruit gefilterd zijn. De film heeft diezelfde constaterende toon, maar in de gezichten van de vader en zoon (overtuigend gespeeld door Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee) valt meer te lezen dan in de letters van het boek.

Kortom, een indrukwekkende film, maar plan hem niet als onderdeel van een gezellig avondje uit. Je zult namelijk een grote neiging krijgen naar huis te gaan om in bed wakker te liggen.