Turkse democratie heeft nog een lange weg te gaan

1670

Slecht nieuws voor Ayaan Hirsi Ali: de Turken hebben gestemd voor een nieuwe grondwet, die henzelf meer macht geeft en het leger minder. Westerse leiders hebben de Turken gefeliciteerd, want hun grondwet voldoet zo meer aan westerse normen.

Het pleit is echter nog niet beslecht voor de islamitische AKP partij, het CDA van Turkije, analyseert Al Jazeera in een verhelderend stuk over de machtsstrijd achter de schermen. Rechters mogen niet langer uitsluitend hun vriendjes als collega’s benoemen, maar zie die cultuur maar eens te doorbreken, want alle competente rechters zijn binnen dat systeem opgeleid.

Ook de rechten van Koerden zijn niet zeker gesteld, niet in het minst omdat de Koerden het referendum boycotten: ze vonden dat het voorstel niet ver genoeg ging (maar de AKP kon niet verder gaan, om het risico te vermijden dat nationalistische Turken er om die reden tegen zouden stemmen). Kortom, de nieuwe Turkse grondwet is slechts een stapje in een eindeloos proces, geen grote mijlpaal – en dat is in zichzelf alweer een teken dat de democratisering van Turkije nog een lange weg te gaan heeft. (gc)