Gyz wil mijn huis slopen

1695

Tijdens De Unie Late Night gisteravond vertelde kunstenaar Gyz la Rivière over zijn boek Rotterdam 2040, waarin hij reageert op de gemeentelijke toekomstplannen. Van hem mag het allemaal wel wat creatiever, met meer aandacht voor het verleden van de stad.

Mijn favoriete quote van de avond: “We hebben tegenwoordig de brandgrens in de stad gemarkeerd. Zo kunnen we goed zien wat de Duitsers kapot gebombardeerd hebben en wat we zelf kapot gemaakt hebben.” Enfin, ik heb dat boek natuurlijk gekocht.

Naast een explosie van beelden en gedachten over de stad presenteert Gyz in het boek ook een aantal concrete voorstellen. Hij blijkt zo’n beetje iedere open plek in de binnenstad te willen volzetten met woontorens en omdat er dan nog niet genoeg plek is ook een heleboel naoorlogse gebouwen afbreken voor nog meer torens.

In een van die te slopen gebouwen woon ik. De gemeente had ook al eens bedacht dat het plat moest, maar dat is na protesten van bewoners van de baan. De Weenahof mag dan lelijk zijn, je kunt er wel heel fijn wonen.