De langdurige Way Back

1713 - The way back

Heel veel mooie landschappen passeren in The Way Back, de film over een groep gevangenen die in de Stalintijd uit een Siberisch kamp ontsnappen, door de ijzige bossen trekken, de Gobi woestijn, de Tibetaanse hoogvlakte en tenslotte de Himalaya naar India, waar de vrijheid hun wacht. Die landschappen zijn ook de belangrijkste attractie van de film, die nogal uitleggerig is en een tenenkrommend slot kent.

Hoezeer de acteurs ook hun best doen om af te zien tijdens de vele ontberingen, ze slagen er niet in hun tocht boven het niveau van een stevig schoolreisje uit te tillen. De meedogenloze natuur tekent zich simpelweg niet in hun gezichten, zoals in films als Atanarjuat en Himalaya, met lokale hoofdrolspelers die echt weten hoe het voelt als je jaren achter elkaar extreme omstandigheden moet doorstaan.

Niettemin is The Way Back goed te genieten. De landschappen inspireren en als je een beetje door het plot heenkijkt, kan het gegeven van de vlucht behoorlijk met je verbeeldingskracht aan de haal gaan.