The Dude op een paard

1719

Ok, True Grit is geen Big Lebowski, maar om de een of andere reden ontkwam ik tijdens het kijken naar de jongste film van de broers Coen niet aan de associatie. Niet alleen speelt Jeff Bridges weer de hoofdrol, hij heeft hetzelfde baardje meegekregen, de drankzucht en het schmieren.

Hoewel de films verder totaal verschillend in karakter zijn, duikt in de komische momenten van True Grit telkens The Dude op. De scène in True Grit waarin Bridges als een dronken Rooster Cogburn op maiskoeken probeert te schieten en daarbij van zijn paard afvalt is een vorm van slapstick waar het gehannes van Lebowski meer dan in doorschemert.

Ook los daarvan is True Grit overigens een fijne film. De beste western van de afgelopen decennia is het niet (dat is namelijk Unforgiven), maar de film heeft een kop en een staart (dat kon je van The Big Lebowski niet zeggen) en meandert knap heen en weer tussen grim en grap.