De scharlaken pest

1740

Nog een science fiction novelle van dik een eeuw geleden: The Scarlet Plague van Jack London. Geen utopia, maar een apocalyptisch verhaal: in 2013 slaat de scharlaken dood toe, een uiterst besmettelijke en dodelijke ziekte, die in mum van tijd bijna de hele mensheid wegvaagt.

Het verhaal gaat over de laatste overlevende, die aan zijn kleinkinderen vertelt hoe de pest zich razendsnel kon verspreiden in een dichtbevolkte wereld. De beschrijving van de maatschappelijke desintegratie door een epidemie doet wel wat denken aan Saramago’s Stad der blinden, al weet Saramago de beklemming veel levendiger op te roepen.

Londons novelle is, net als die van Forster, vooral interessant om het idee. De dichtbevolkte wereld is er en de angst voor een vernietigende epidemie is ook reëel.