Wat het Rotterdamse publiek wil

1766

Bij de opening van het culturele seizoen afgelopen zondag presenteerde Rotterdam Festivals een brochure met een analyse van cijfers en trends uit vijf jaar publieksonderzoek. Er staat veel in wat ik altijd al vermoedde, maar dat nu ook eens met feiten gestaafd wordt.

Deelname aan cultuur is vanzelfsprekend voor welgestelden, senioren in de hogere pensioensferen en lieden die bewust voor een stadse wooncarrière hebben gekozen. Voor mij verrassend was dat studenten matige cultuurconsumenten zijn. De “hardwerkende Rotterdammers” denken pas aan cultuur als ze erover struikelen. Heel bemoedigend is het vrijwel honderd procent draagvlak dat bestaat voor cultuur op school. Ook mensen die niks met cultuur hebben, vinden dat hun kinderen ermee in aanraking moeten komen en dat daarop niet bezuinigd mag worden.

Kortom, een mooi boekje met veel cijfers waar zowel beleids- als cultuurmakers iets mee kunnen. Online te lezen.