Onderwijs heeft imagoprobleem

1803

Marja van Bijsterveld heeft niet het intellectuele niveau voor een minister en is in die rol de beroerdste ook, aldus bestuurder Marten Kircz van onderwijsbond Aob. De quote geeft precies aan welk imagoprobleem de onderwijssector heeft: een stelletje zeurkousen die boos worden zodra je ze tegenspreekt. Zelfs al zou het waar zijn, dan nog is het persoonlijk beledigen van de minister niet de handigste manier om in gesprek te raken over je geschilpunten.

Zelfs de meerderheid van de docenten vindt dat in het onderwijs een klaagcultuur heerst, bleek in 2009 uit een enquete van de Volkskrant. En over het salaris is men best tevreden. Terecht, als je het internationaal vergelijkt. Wie de OESO rapporten over 2010 en 2011 naast elkaar legt, ziet bijvoorbeeld dat de aanvangssalarissen in dat jaar met 2000 dollar per jaar gestegen zijn (tabellen D3.1, excel en pdf alert). Nederland hoort bij de top als het om beloning van docenten gaat.

Ja, de werkdruk is hoog, maar dat zit niet zozeer in het aantal lesuren, als wel in de rompslomp eromheen, bleek ook uit de Volkskrant enquete. Dat bevestigt onderwijsbestuurder Gerard Olthof min of meer door te stellen wat het werkelijke probleem is: Leraren zijn minachting door politici beu. En passant houdt Olthof nog maar eens een litanie over al het onrecht dat het onderwijs wordt aangedaan, en bevestigt zo nogmaals de negatieve houding in de sector tegenover de buitenwereld.

Het zal allemaal best waar zijn, maar staken en klagen is anno 2012 niet de manier om van je zeurimago af te komen. Helemaal los van de vraag over de huidige regeringsmaatregelen deugen of niet, heeft het onderwijs hard een cultuuromslag nodig naar een wat positievere levensinstelling, die kritiek niet meteen uitlegt als minachting door hersenlozen. In plaats van in een kramp schieten, kun je je ook afvragen waar kritiek vandaan komt en of je zelf instrumenten hebt om die weg te nemen. De Volkskrant enquete laat zien dat daar onder een meerderheid van de docenten draagvlak voor zou moeten bestaan. (sg)