Argentinië slaat wild om zich heen

1829

De ruzie tussen Spanje en Argentinië escaleert, na de aankondiging van de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner dat zij het Spaanse aandeel in oliemaatschappij YPF gaat nationaliseren, om de olievoorziening in haar land veilig te stellen. Voormalig staatsoliebedrijf YPF werd twintig jaar geleden geprivatiseerd, waarna het meerderheidsaandeel in handen kwam van het Spaanse Repsol. Of Repsol fatsoenlijk gecompenseerd gaat worden, is nog maar de vraag. Kirchners achterban steunt de maatregel: YPF is van ons.

Onlangs liep Kirchner ook al boos weg uit de top van Amerikaanse landen, omdat ze niet genoeg steun kreeg voor haar claim dat de Falkland eilanden bij Argentinië horen (iets waar velen het op zich wel mee eens zijn, maar waar voorlopig toch niks aan te doen valt). Ook hier heeft Kirchner thuis volop support: Malvinas son Argentinas. Met de Verenigde Staten ligt ze ook overhoop: Argentinië verliest bepaalde voorrechten op de Amerikaanse markt.

Al die uithalen naar het buitenland zijn bedoeld om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen, met name een economie de naar beneden spiraalt (voor zover daar betrouwbare cijfers over bestaan, want de statistieken worden gemanipuleerd). De nationalisatie van YPF kan op korte termijn even een impuls geven, maar op de langere termijn is het slecht voor het investeringsklimaat, als buitenlandse bedrijven bang zijn dat hun bezittingen worden afgepakt.

Eenvoudig gezegd: Kirchner slaat de weg in die Chavez in Venezuela wijst, met populistische goodies voor de achterban en desastreuze gevolgen voor de economie op lange termijn. Kirchners collega Dilma Rousseff begint die druk nu ook te voelen: de Braziliaanse vakbonden willen de Argentijnse kant op. Rousseff wil daar niet aan (maar ontkende dat ze dit gedaan had door te wijzen op de gierende inflatie in het buurland). De vraag is hoe lang Rousseff kan dwarsliggen en wat de gevolgen dan zijn voor de economische trekker van Zuid Amerika. Als Kirchner om zich heen blijft slaan, moet ook Rousseff klappen opvangen. (sg)