Partijmastodonten braken GroenLinkse procedures

1840Nog maar drie maanden geleden stelde het GroenLinks congres een procedure vast voor het kiezen van een lijsttrekker. Iedereen blij. Nu is het allemaal wat minder soepel verlopen en wordt er alweer geroepen dat het anders moet. Maar als je drie maanden geleden niet kon voorzien wat er nu gebeurd is, waarom zou je dan nu wel kunnen voorzien dat een andere procedure de volgende eventualiteiten ondervangt?

Iedere procedure heeft zijn voors en tegens. Je stelt ze op een rustig moment vast om in hectische tijden als houvast te dienen. De problemen ontstaan als je ze in de hectiek loslaat. Dat is wat in het gedoe rond Tofik Dibi is gebeurd. Als iedereen gewoon zijn kalmte en waardigheid behouden had, was er niks aan de hand geweest.

De geschillencommissie is dan ook keihard in haar oordeel. De fatsoensnormen zijn verre overschreden. Ik vertaal het maar even beeldend in mijn eigen woorden: een op hol geslagen kudde partijmastodonten vertrapte de procedures en klaagde vervolgens over de ontstane chaos. In naam van het partijbelang werd dat belang effectief geschaad. Ik mag hopen dat na de golf van schaamte-tweets, sms’jes, voicemails en wat dies meer zij, nu een golf van sorry’s door de partij gaat.