Schateiland volgens Hugo Pratt

1843

Schateiland van Robert Louis Stevenson was het boek dat Hugo Pratt als tiener van zijn vader kreeg, toen die als Italiaanse krijgsgevangene in Ethiopië op transport gesteld werd en nooit meer terug zou komen. Toen de jonge striptekenaar het avonturenverhaal verbeeldde, tekende hij niet alleen de zoektocht naar een schat, maar ook naar een vader. Het verhaal leent zich daar goed voor, want de hoofdpersoon van Schateiland is een vaderloze tiener, die hunkert naar de erkenning van de mannen die met hem op schatzoekerij gaan.

Wat vooral opvalt in dit vroege werk van Pratt is de krasserigheid van de tekeningen. Dat valt des te meer op, omdat van Pratt in de nieuwe, ingekleurde uitgave latere schetsen zijn toegevoegd in diens latere stijl, die steeds meer kan uitdrukken in steeds minder, dikkere lijnen. Tegelijkertijd is in die stijlwisseling de continuïteit zichtbaar. Dat zie je natuurlijk vooral als fan, maar voor hen is deze uitgave dan ook bedoeld, want de kern van Pratts werk bestaat uiteraard uit de Corto Maltese albums.