Duivelse verhalen van Mikhail Bulgakov

1849

Mikhail Bulgakov is vooral bekend van De meester en Margarita, een satire op het Rusland onder Stalin die pas ver na zijn door verscheen. Zijn absurdisme gaat soms zo ver dat er voor de oppervlakkige lezer geen touw aan vast te knopen valt.

Dat geldt ook voor de verhalenbundel Diaboliad, waarvan het titelverhaal vermoedelijk vooral grappig was voor tijdgenoten. Ook de kleine novelle ‘The fatal eggs’, die in de bundel staat, waait soms van het rechte pad, maar wordt gered doordat de lijnen van het plot (over professor Persikov, die een geheimzinnige straal uitvindt waarmee hij kikkerdril snel kan laten groeien, maar waarmee onverlaten met desastreuze gevolgen de kippenstand op peil proberen te brengen) aan het eind prachtig bij elkaar komen. De bundel sluit af met drie nogal flauwe korte verhalen.

Kortom, Diaboliad is niet van hetzelfde niveau als De meester en Margarita. Daarvoor zijn ze teveel een product van hun tijd.