Centrale Bedrijven Register pleegt vooral btw-fraude

1886

Naast spam en (afgeblazen) belastingen vormen spooknota’s een van de geneugten van de KvK-inschrijving. Negeren is het beste recept. Maar vandaag kwam er eentje binnen van het Centrale Bedrijven Register (voorbeeldbrief in pdf), die een wel heel hoog prutsgehalte toonde. Ieder bedrijf dat deze spooknota in zijn boekhoudsysteem probeert in te voeren, stuit op de 19% btw die de fraudeurs proberen te rekenen. De btw is alweer een paar maanden 21%, met als gevolg dat deze rekening niet te administreren en dus niet te betalen valt. Ze hebben precies dezelfde brief verstuurd die ik vorig jaar ook al kreeg.

KvK inschrijving Stichting Registratie DienstenToch eventjes nader bekijken. Er zit een postzegel op de envelop, zodat ze zich niet bij de post hoeven te registreren voor verzending. Die zullen dus lekker aan het plakken geweest zijn. Even neuzen bij de KvK levert op dat de achterliggende stichting Registratie Diensten is uitgeschreven. Om te achterhalen wie de laatste bestuurders waren, moet je betalen, dus dat doe ik niet. Gezien het gemak waarmee je functionarissen in- en uitschrijft bij de KvK kun je er sowieso vanuit gaan dat dit spoor doodloopt. Het btw-nummer op de brief is verzonnen.

Google Streetview DriekoningendwarsstraatDan het adres, Driekoningendwarsstraat 10 te Arnhem. Google Streetview toont een Turkse bakker (nr 8) met links daarvan een deur naar een bovenwoning (nr 10). Op nr 10 staan naast CBR nog drie uitgeschreven bedrijven bekend: Marrakesh Handwerk, Vicma Hairdesign en Aydogan Loonbedrijf. Dat zegt allemaal niks, want als ik een fraudeur was, zou ik niet mijn echte adres op de brief zetten. Het is ook helemaal niet nodig bereikbaar te zijn, of sterker nog: onwenselijk.

Maar goed, het geld zal toch binnen moeten komen, dus die bankrekening bij ING moet echt zijn. Even checken met een fake betaalopdracht: jawel, de genoemde rekening staat inderdaad op de vermelde naam. Zouden ze bij de bank wel weten dat ze een oplichter hosten? En jawel, dat is ze verteld:

ING tweet: we kunnen alleen iets doen bij genoeg meldingen

Goed, ING gaat niet direct een rekening blokkeren als iemand een klacht tweet. Zorgvuldigheid en zo. Maar het hele internet staat vol met klachten over het CBR sinds tenminste een half jaar. Dan zou de fraude-afdeling toch proactief iets kunnen doen, al was het maar de rekeninghouder vragen zich te komen legitimeren. Anderzijds, de brief is zo geformuleerd dat wie betaalt daardoor akkoord gaat met de vaag omschreven aanbieding. Dan heb je weliswaar een overeenkomst met een niet bestaand bedrijf, maar je maakt wel geheel vrijwillig een bedrag over.

Dat de lieden achter CBR vermoedelijk weer duizenden postzegels geplakt hebben, geeft aan dat het sturen van spookfacturen loont. Er wordt dus veel (zij het twee procent te weinig) btw geïnd, maar niets afgedragen. De grootste gedupeerde is de belastingdienst. Belastingtechnisch moet je zelfs de btw afdragen zodra je de factuur verstuurd hebt, ook als hij nog niet betaald is. Voor iedere verstuurde spooknota kan de belastingdienst 44,65 euro ophalen bij de onverlaten. Ik zou zeggen: snel doen. (sg)