The Master duurt wel heel erg lang

The Master is de nieuwe film van Paul Thomas Anderson, wiens vorige film There will be blood in het geheugen blijft hangen vanwege de fenomenale acteerprestatie van Daniel Day-Lewis. Ook in The Master zit Anderson zijn acteurs dicht op de huid en zet Joaquin Phoenix een topprestatie neer als een getraumatiseerde oorlogsveteraan die ‘getemd’ wordt door een sekteleider (Philip Seymour Hoffman).

Maar waar zich in There will be blood een epos ontvouwde, houdt The Master het verhaal klein. Te klein voor de bijna tweeënhalf uur die de film duurt. Phoenix is geweldig, maar zijn karakter maakt te weinig ontwikkeling door om te blijven boeien. Hoffman is als acteur op zijn sterkst als hij mag schmieren, maar heeft een te beperkt arsenaal aan gezichtsuitdrukkingen om overeind te blijven als de camera zo dichtbij is. De sekte, die losjes gebaseerd zou zijn op Scientology, komt niet uit de verf, omdat alle aandacht uitgaat naar de twee mannen.

Het eindresultaat is een film met veel ijzersterke scenes, maar te lang uitgesponnen pauzenummers. Zeker geen straf om naar te kijken, maar niet van het niveau dat je toch een beetje verwacht na There will be blood.