Pokerspel met Cyprus

1904

Fraai interview vanochtend in de papieren Volkskrant met Rutger Kriek, een heler financieel adviseur op Cyprus die vindt dat als een junk Rus bij hem komt met een autoradio miljoen dollar, hij niet verantwoordelijk is om na te denken over de herkomst ervan. Kriek zit in de rats, want zijn business staat op de helling. Hij denkt over verkassen naar Malta, een ander klein land in de Eurozone met onvoldoende bureaucratische kracht/wil om duistere zaakjes te controleren.

Daags na de mislukte poging Cypriotische spaarders te laten meebetalen aan de redding van hun banken, lijkt een patstelling ontstaan. De markten blijven er redelijk kalm onder, want Cyprus is nauwelijks van belang voor de Europese economie. Cypriotische kiezers zijn woest. Russische miljonairs zijn in knap nerveus. En dat zou wel eens precies de bedoeling kunnen zijn.

Om het geld gaat het niet. Het probleem van 15 miljard euro in Cyprus is peanuts op het geheel van de eurocrisis. Europa heeft het eiland in de tang genomen, omdat de Duitsers niet willen meebetalen aan het veilig stellen van Russisch maffiageld. Leg daar maar eens een stevige belasting overheen, was de boodschap. Kleine Cypriotische spaarders hoefden van de EU niet zo nodig te bloeden, maar gek genoeg was het de Cypriotische regering zelf die stond op het mede aanslaan van de eigen bevolking. Dat lijkt op sabotage: doorgaan van de taks zou de doodslag zijn voor de Russische connectie, maar dat viel niet aan de EU te verkopen als argument om het plan af te wijzen. Volkswoede was dat wel. Kortom, het plan was vermoedelijk bewust slecht, om het te laten mislukken.

Het pokerspel zal zich de komende dagen voortzetten. Cyprus probeert geld bij elkaar te sprokkelen én Russische miljonairs binnen boord te houden. De EU houdt de portemonnee dicht, behalve om de reële economie op Cyprus te ontzien. Russische miljonairs proberen hun eigen land tot steun te bewegen, maar zijn zelf niet populair bij de machthebbers. De EU een hak zetten is wel weer aantrekkelijk voor Poetin. Iedereen houdt zijn kaarten strak voor de borst, dus dit gaat tijd kosten.

Het aardige van de eurocrisis in Cyprus is dat het probleem overzichtelijk is en daarom gericht aan te pakken. De EU wil de duistere kant van het Cypriotische bankwezen om zeep helpen. De Cyprioten stribbelen tegen. Lullig voor types als Kriek. Maar als die allemaal verkassen naar het zwakke Malta, heeft de EU met haar hardball tegen Cyprus het probleem niet opgelost, maar verplaatst. (sg)

Noot: bij Sargasso ook een reactie van Kriek, die zich niet herkent in het van hem geschetste beeld.