The imposter: je verzint het niet

The Imposter is een documentaire over een Frans-Algerijnse man die zich uitgeeft voor een vermiste Amerikaanse jongen en door de familie nog geaccepteerd wordt ook. Je vraagt je af wat de familie bezielt. Maar daarvoor zit nog een andere ongerijmdheid: hoe kwam Frédéric Bourdin op het idee dat hij zou kunnen doorgaan voor een blonde, blauwogige puber? Het antwoord op die vragen ontrolt zich langzaam tijdens de film, maar net als je denkt dat je alle rafels gezien hebt, kantelt het hele beeld nog twee keer.

Aan de korte omschrijving van de film kun je het idee overhouden dat Bourdin een schurk is die gebruik maakt van de goedgelovigheid en de wanhoop van de Amerikaanse familie. Maar zo eendimensionaal is het verhaal bepaald niet. Bourdin is al die tijd minstens zo wanhopig als zijn slachtoffers. The Imposter is een bizarre maar ook trieste geschiedenis met alleen maar verliezers, vloeiend in beeld gebracht met een combinatie van interviews en nagespeelde scènes.