Gambit is wel heel erg melig

Dat de Coen broertjes het scenario van Gambit schreven, wekt verwachtingen, maar dat ze het vervolgens niet zelf verfilmden geeft te denken. Het resultaat is een melige komedie, tegen de onderbroekenlol aan, die niettemin goed te genieten valt dankzij het acteerwerk.

Hoofdrolspeler Colin Firth komt weliswaar niet optimaal uit de verf als onhandige kunstexpert die zich probeert te ontpoppen tot zwendelaar (kenners van het Coen-oevre weten dan al dat het met de hebzuchtigen meestal niet goed afloopt, denk aan William H. Macey in Fargo). Alan Rickman als het beoogde slachtoffer is echter lekker op dreef en Cameron Diaz heeft sowieso de lach aan haar kont hangen. Ook tot de bijrolacteurs is het doorgedrongen dat dit een goed moment is om het overacting te oefenen.

Het plot zit ingenieuzer in elkaar dan je tot vlak voor het eind geneigd bent te denken, maar vertoont ook tekenen van gemakzucht. Daardoor ontbeert de film de gekte die hem naar een hoger plan zou kunnen tillen, al zullen we nooit weten of dat komt doordat de Coens niet zo’n geweldig scenario hebben geschreven of doordat regisseur Michael Hoffman er niet het maximum uit haalde. Hoe dan ook: Gambit is geen opfilm, maar het is zeker geen straf om ernaar te kijken.