Margriet de Moor – Mélodie d’Amour

Mélodie d’Amour van Margriet de Moor, dat ik kocht omdat het eerste deel zich afspeelt aan de Mathenesserlaan in Rotterdam, is eigenlijk geen roman, maar een bundel van vier novellen met een gezamenlijk thema, de rare verschijningsvormen die de liefde kan hebben. Het Rotterdamse deel, bijvoorbeeld, gaat over de wraakzuchtige liefde van een vrouw voor de man die haar bedriegt met een ander.

De eerste bladzijde was schrikken, want stilistisch nogal onder de maat. Dat wordt in de loop van het boek niet veel beter, maar De Moor is een goede verteller, die desondanks (en ondanks slordige research) de aandacht weet vast te houden. Haar karakters leven en ze heeft oog voor details. Zo geeft ze een originele invulling aan een afgezaagd thema, maar om echt goed te zijn had de roman langer moeten rijpen.