Graham Greene – The lawless roads

1934

De inspiratie voor The power and the glory, zijn beste roman, deed Graham Greene op tijdens een reis door Mexico in 1938. The lawless roads is het verslag van die reis, met name door de provincies Tabasco en Chiapas, waar de vervolging van gelovigen nog in volle gang was. Kortom, het leek me interessant om het basismateriaal van een prachtige roman te lezen.

Dat viel tegen. Als conservatieve katholiek is Greene zo vooringenomen dat hij geen distantie tot zijn onderwerp bewaart. Bovendien krijgt hij binnen de kortste keren een hekel aan het land en beklaagt hij zichzelf voortdurend om de ontberingen die hij moet doorstaan. Het blijft een boek van Graham Greene, dus het leest als een trein, maar je leert meer over Greene dan over de atheïstische dictatuur van die tijd.