Marten Toonder – De bovenbazen, editie 2012

Vorig jaar passeerde de honderdste geboortedag van Marten Toonder. Ter gelegenheid daarvan verscheen een nieuwe editie van De bovenbazen, met stroken van twintig hedendaagse tekenaars, onder wie twee oud-leerlingen die zelf naam gemaakt hebben, Thé Tjong-Khing en Dick Matena. De eerste blijft het meest trouw aan de meester, de laatste springt grafisch het meest uit de band.

Buiten het nog altijd actuele verhaal is het leuke aan dit boek om de stijlen te herkennen. Tom Poes wordt net geen Heinz bij Eddie de Jong, Henk Kuijpers propt zijn tekeningen vol details, Hanco Kolk vangt Bommel in zwierige penseellijnen. Pure Toonderfans zullen allicht niet warmlopen voor deze editie, maar ik heb met heel veel plezier de oorspronkelijke en hertekende platen met elkaar zitten vergelijken.