WordPress url shortener werkt niet

Even een blogje voor de zoekmachines: ik kwam erachter dat de url-shortener (dat geeft die wp.me adressen die zorgen dat een link niet zoveel tekens kost op twitter) van Technolo niet werkte. De korte url’s verwezen naar de ontwikkelsite technolo.cjbj.nl, waar ze op een ‘forbidden’ stuitten. Alle tweets die Technolo er de afgelopen maand uitgooide, gaven dus een ongeldige link mee. Dat had ik dus moeten testen…

De oorzaak bleek te zijn dat Jetpack, dat de shortener verzorgt, bij installatie het adres van de site vastlegt. Als je dat later verandert, kun je zelf niet meer bij de Jetpack-instelling, want die staat bij WordPress op de server. Je moet dus Jetpack deïnstalleren (verwijder ook de database entries), als je van ontwikkel- naar permanent adres switcht, en dan weer installeren. Dan krijg je een nieuw nummer op je nieuwe adres. Wanneer je, zoals ik met technolo.nl, een andere wordpress site op hetzelfde adres hebt gehad, kun je ook het oude jetpack nummer recyclen. Dan neem je meteen je oude statistieken mee.