Gajto Gazdanov – Het fantoom van Alexander Wolf

1960Een Russische journalist in Parijs leeft met de herinnering van een man die hij doodschoot tijdens de burgeroorlog. Dan leest hij in de roman van een zekere Alexander Wolf zijn herinnering tot in detail beschreven. Hij concludeert dat de man zijn schot overleeft heeft en gaat naar hem op zoek. Vervolgens beginnen de toevalligheden zich op te stapelen.

Gajto Gazdanov, een net op tijd niet geheel vergeten auteur, heeft een film noir op papier gezet, met Alexander Wolf in de rol van Maltezer Valk. Maar liefst drie eindes schreef hij, om er uiteindelijk eentje te kiezen, maar allemaal zijn ze vermoedelijk lichtelijk onbevredigend. Verhalen als dit moet het hebben van de ontwikkeling van het mysterie, niet van de oplossing. Al met al een zeer onderhoudende roman, maar niet veel meer dan dat.