Sorel & Seksik – De laatste dagen van Stefan Zweig

Schrijver Stefan Zweig ziet het somber in. Hij is gevlucht uit Europa, naar Engeland, naar de VS en uiteindelijk naar Brazilië, maar nergens ondubbelzinnig welkom. En dan komt uit zijn oude vaderland ook nog het bericht van de vernietigingskampen. Er blijft weinig over om voor te willen leven.

Zijn tweede vrouw Lotte is optimistischer. De Verenigde Staten hebben zich zojuist in de oorlog gestort, die dus binnen een jaar afgelopen zal zijn. Eerst kunnen ze nog genieten van het carnaval in Rio, maar volgend jaar zijn ze terug in Wenen.

De laatste dagen van Stefan Zweig is een roman van Laurent Seksik, die hij zelf tot een strip bewerkte, met stijlvolle, warme tekeningen van Guillaume Sorel. Ze laat zien hoe de sombere Stefan de veel jongere Lotte meesleurt naar hun gezamenlijke zelfmoord. Veel duiding biedt het verhaal (gelukkig) niet. Als lezer moet je zelf maar zien wat je ervan vindt.

Bij mij bleef het gevoel achter dat de depressieve schrijver zijn verliefde vrouw eigenlijk de dood in gechanteerd heeft. Ik moest denken aan een liedje van Leonard Cohen: There is no decent place to stand in a massacre, but if a woman takes your hand, go and stand with her.