Wat luchtfilters vertellen

De meeste huizen/appartementen hebben alleen luchtafzuiging. Daardoor ontstaat onderdruk, met als gevolg dat door allerlei kieren koude lucht van buiten wordt aangezogen. Mijn huis heeft balansventilatie. Dat wil zeggen dat een apparaat precies evenveel lucht afzuigt als aanzuigt en de warmte uit de afgezogen lucht toevoegt aan de aangezogen lucht, zodat je zo min mogelijk warmte verliest door ventilatie. Beide keren wordt de lucht gefilterd voor hij door het apparaat gaat.

Eens in de zoveel tijd, zoals gisteren, vervang ik de filters. Het verschil is tekenend. Zelfs in mijn relatief groene buurt stikt het in de aangezogen lucht van de roetdeeltjes. Het filter van de afzuig krijgt een ruwere structuur, omdat er grotere deeltjes (kledingpluisjes, huisstof) in blijven hangen. Ik stuur ze niet naar het laboratorium, maar ik vrees dat die grijze kleur nog steeds op een heleboel roet wijst.