Boris Pasternak – Doctor Zhivago

Rusland is een groot land en rondom de revolutie van 1917 verviel het in totale chaos, maar toch slagen de hoofdpersonen van Boris Pasternaks klassieker Doctor Zhivago er telkens weer in elkaar te ontmoeten. Een leven lang brengt het lot Yuri Zhivago en Lara Guishar steeds kortstondig bij elkaar in een relatie waarin vele andere loyaliteiten spelen. Kortom, het heeft alle ingrediënten voor een melodrama en in de film schijnen die ook aardig naar voren te komen.

De kracht van het boek ligt in de manier waarop het de persoonlijke drama’s van de dokter verbindt met de chaotische en vaak dodelijke politieke situatie. De gruwelen van de tijd schets je meest indringend door hun impact te schetsen op individuen (Russische schrijvers zijn daar meesters in – denk aan Tolstoy, Grossman en Rybakov). Al ergerde het me dus wel dat Pasternak zo vaak een beroep op het toeval moet doen om zijn plot rond te krijgen.