Gezellig de boel bedonderen in American Hustle

Of Christian Bale nou vijftig kilo afvalt of aankomt, die manische blik blijft permanent in zijn ogen hangen, dus ook in American Hustle. Daarin speelt hij een oplichter die samen met zijn collega/geliefde door de FBI gepakt wordt en in ruil voor strafvermindering gedwongen mee te werken aan een plot om enkele hooggeplaatste politici erin te luizen. Echt link wordt het als ook de maffia (fijne cameo van Robert de Niro) in het spel belandt.

American Hustle is een fijne film, die het moet hebben van sfeertekening en voortdurende twijfel bij de toeschouwer wie nu eigenlijk wie aan het bedonderen is. Niet zo hilarisch als Wolf of Wallstreet, maar evengoed een heerlijk film voor een avondje uit.

Christian Bale is goed op dreef, maar de meerwaarde van zijn buikje is beperkt, of draagt in elk geval niet zoveel bij aan de film als zijn graatmagere performance in The Figther. Bradley Cooper als over the top FBI-agent is beter op dreef. Amy Adams als minnares is aangenaam om naar te kijken, maar legt het volstrekt af tegen Jennifer Lawrence als bedrogen echtgenote, die wel even zal laten zien dat ze helemaal niet zo dom is.