IDF blijkt mantelorganisatie Hamas

Grote delen van het Israelische leger (IDF) blijken op de loonlijst van Hamas te staan. Dit stelt een rapport van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) dat vandaag geopenbaard werd. Volgens directeur Esther Voets van het CIDI verklaart de ontdekking veel van de huidige gebeurtenissen in Gaza.

‘We wisten al dat de Palestijnen een doodscultuur hebben, terwijl Israeli’s het leven juist heilig vinden’, aldus Voets. ‘Deze nieuwe ontdekking toont aan hoe de Palestijnen erin slagen ogenschijnlijk door Israëlische hand de martelaarsdood te sterven. Wij vonden altijd al dat iedere Palestijnse dode de schuld van Hamas is, maar nu weten we hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat.’

Historicus Dirk Jan van Baar verbaast het niets: ‘Het komt voort uit het gestoorde zelfbeeld van de Palestijnen. Ze willen per se zelf het slachtoffer zijn, terwijl iedereen weet dat de Israeli’s de onderliggende partij zijn in dit conflict. Zelfs nu dus blijkt dat Hamas het IDF grotendeels controleert, laten ze liever zichzelf beschieten dan dat ze opmarcheren naar Tel Aviv.’

Hamas ontkent schuil te gaan achter het IDF, maar hier wordt door de Israëlische regering weinig geloof aan gehecht. ‘Hamas schuift de verantwoordelijkheid altijd van zich af’, legde premier Benyamin Netanyahu uit tijdens een ingelaste zitting van de Knesset. ‘Het is een cynische terreurorganisatie, die kinderen het strand op stuurt om als menselijk schild te dienen voor de zandkorrels, met de bedoeling hen door het IDF te laten opblazen.’

In een reactie liet de Europese Unie weten het rapport te zullen bestuderen. ‘Normaal gesproken roepen we de strijdende partijen op terughoudendheid te betrachten in de vijandigheden over en weer’, aldus een woordvoerder van de EU. ‘Maar nu weten we niet zo goed meer of zo’n oproep ergens op slaat.’