A most wanted man – lange zit

Met The American had Anton Corbijn al bewezen dat hij het slechtste uit een topacteur kan halen, een thrillerplot doodslaan en dan toch nog een min of meer redelijke film afleveren. Die truc herhaalt hij met A most wanted man, deze keer met Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol.

Hoffman speelt een gemankeerde geheim agent die een Tsjetsjeense moslim wil gebruiken als lokaas om een vermoede financier van terrorisme in de val te lokken. De onwaarschijnlijkheden stapelen zich op (hetgeen curieus is voor een verhaal van John le Carré), terwijl ook andere diensten er lucht van krijgen en proberen de actie naar hun hand te zetten. Aan het eind wordt het zelfs nog even spannend.

Enfin, het is een hele zit, maar wat wél dik in orde is, is de cinematografie. De plaatjes van het troosteloze Hamburg zijn prachtig, de belichting van de binnenscènes is fraai – maar het is te weinig om de film te dragen.