Coetzee en Auster: twee keuvelende mannen

Here and Now is een brievenbundel van Paul Auster en J.M. Coetzee, twee auteurs die ik zeer bewonder om hun vermogen veel te zeggen in een paar goedgekozen zinnen. Beiden zijn meesters in het opbouwen van spanning. Coetzees werk is meer maatschappelijk geladen, terwijl Austers verhalen meer om de karakters draaien.

De mannen zijn bevriend en wisselden drie jaar lang brieven uit. Op papier, dat was de spelregel. Het resultaat is een conversatie zoals je die van buddy’s kunt verwachten. Er wordt vrolijk op los gekeuveld, over sport, over kerstdiners met de schoonfamilie, over uitgevers en lezers, over wat er in de krant stond of op televisie te zien was. Er zijn anekdotes, wederzijdse felicitaties, kortom het gaat eigenlijk nooit over belangwekkende zaken die een bundeling zouden rechtvaardigen.

Toch heb ik het boek met plezier gelezen. Het gaat nergens over, maar wat is het goed geschreven! Van een boek als dit leer je dat grote schrijvers altijd in volzinnen en soepele alinea’s denken, ook als ze het reisschema voor een tripje naar Italië overleggen of zich excuseren voor een trage reactie.