Microcolumn: Irrelevante radicalisering op rechts

Alles waar de roze paladijnen van Geert zich over ontfermen gaat kapot. De racistische grollen over Zwarte Piet versnellen diens ondergang. Vuurwerk is op weg naar de uitgang. Milieuzones komen er. Het EU-referendum is een doodgeboren kindje. De grootste golf vluchtelingen sinds mensenheugenis wordt relatief eenvoudig geabsorbeerd.

De reden is simpel: als rabiate schreeuwers zich een zaak toe-eigenen, haakt de redelijke meerderheid af, zeker als het ‘verzet’ gewelddadige vormen aanneemt. Het echte verzet zit bij de mensen die het rambam kunnen krijgen, die stug hun weg vervolgen, gewoon omdat je best een beetje rekening kunt houden met elkaar. De radicalisering op rechts kweekt haar eigen irrelevantie. Dat is toch een vrolijke gedachte om de feestdagen mee in te gaan. (sg)