Julian Barnes – The sense of an ending

Adrian is Tony’s beste vriend, Veronica zijn vriendin. Dan gaat Adrian ervandoor met Veronica. Tony verbreekt de banden. Niet veel later pleegt Adrian zelfmoord. Enkele tientallen pagina’s heeft Julian Barnes in The Sense of an Ending nodig om het geluk en het chagrijn van de jeugd overtuigend neer te zetten. Net als Raymond Carver is hij in staat een karakter in een enkele anekdote tot leven te wekken.

Veertig jaar later begint het verhaal pas echt. Veronica’s moeder laat Tony de dagboeken van Adrian na. Onduidelijk is waarom ze die zou hebben. Duidelijk is wel dat Veronica ze gekaapt heeft en niet van plan is ze af te geven. Dus begint Tony een campagne van zieken en zuigen om ze los te peuteren bij zijn gehate ex.

Barnes, die met dit boek de Man Booker Prize 2011 won, schetst een scherp, ontluisterend portret van een haatdragende oude man. Wat je als lezer evenmin als Tony doorhebt, zijn de aanwijzingen die je krijgt over wat er veertig jaar geleden gebeurd is – tot ze op de laatste paar pagina’s in je gezicht geduwd worden.

The Sense of an Ending is een sterke psychologische roman over verlies en spijt, met een thriller in de onderstroom. Soms lijkt het verhaal even in te zakken, maar dat komt omdat je niet goed genoeg oplet. Knap bedacht door Barnes, en superieur uitgevoerd. Die prijs was meer dan verdiend.