Microcolumn: Europees Armageddon

Zoals u weet hangt de redding van de democratie in Europa af van uw nee-stem bij het Ukreferendum. Zoals u ook weet is dat bullshit. Dat het referendum relevant is, toont vooral het democratische tekort van Europa aan, waarbij een handjevol kiezers in één land besluitvorming kan tegenhouden waartegen de rest al lang ja gezegd heeft.

Ook bullshit is dat bij een Nederlands nee een soort Europees Armageddon dreigt. Wat u dan namelijk gaat zien is het lelijke gezicht van de democratie, met zijn achterkamertjes, hypocriet gedraai, oprekken van regels en de volledige trucendoos der volleerde charlatans, waarna onder veel boegeroep van het nee-legioentje alsnog gebeurt wat de meerderheid wil, namelijk dat het associatieverdrag met de Oekraïne doorgaat zoals gepland. (sg)