Paul Auster – The Book of Illusions

Hector Mann is een succesvol acteur in de nadagen van de stomme slapstickfilm. Als hij van de ene dag op de andere in rook opgaat, leidt dat tot enige ophef in de schandaalpers van Hollywood, maar die gaat flux voorbij. Vijftig jaar later ziet de door verdriet overmande literatuurdocent David Zimmer bij toeval een oude film van Mann en besluit bij wijze van rouwverwerking een boek over hem te schrijven. Het laatste wat hij verwachtte was een brief te krijgen dat Mann hem graag wil spreken.

In The Book of Illusions keert Paul Auster terug naar een thema dat zijn werk domineert: de verdwijning. Ook in zijn (volgens mij) beste boek Leviathan gaat over de zoektocht naar een man die van de radar verdwenen is. Mensen die ernstig de weg kwijt zijn en daarom de afzondering zoeken zijn sowieso prominent aanwezig in Austers werk. In dit boek zijn het er zelfs twee, want de parallellen tussen Mann en Zimmer zijn opvallend.

The Book of Illusions leest als een trein. Auster is een meester in het verweven van thriller-elementen in zijn plot zonder dat die de drijfveer ervan worden. Daar staat tegenover dat het scène voor scène beschrijven van films de vaart er soms uit haalt en dat de manier waarop beide mannen uit hun zelfdestructie verlost worden door een vrouw (ook een wederkerend thema in Austers boeken) melodramatische trekjes heeft. Al met al een mooi boek, maar minder strak geregisseerd dan het vroege werk.