Vermogensbelasting levert te weinig op

Belasting op vermogen is diefstal, concludeert de advocaat-generaal in een manoeuvre waarbij Piketty zich in zijn graf zou omdraaien als hij niet nog springlevend was. Wanneer de overheid ervoor zorgt dat je vermogen slinkt, is dat in strijd met de rechten van de mens. De advocaat-generaal moedigt gedupeerden aan om juridische actie te ondernemen, zodat ze hun vermogen weer kunnen aanzuiveren.

De heffing gaat uit van vier procent rendement per jaar, waarover dan dertig procent vermogensbelasting geheven wordt. Effectief betaal je dus 1,2 procent. Drie miljoen mensen betalen in totaal circa vier miljard euro. En dat is gek.

Als vier miljard 1,2 procent is, dan is het vermogen waarover geheven wordt zo’n 333 miljard euro. Drie miljoen burgers maal een belastingvrije voet van 21.330 euro is 64 miljard euro. Dus is er in totaal zo’n 400 miljard euro aan vermogen in beeld bij de fiscus. Maar alleen al aan vrij besteedbaar spaargeld hebben Nederlanders dik 300 miljard op de bank staan. Daar zit ook het geld bij van die miljoenen Nederlanders die niet genoeg hebben om vermogensbelasting te moeten betalen. De onderste helft heeft zelfs een negatief vermogen. Het leeuwendeel van dat spaargeld zit bij de rijkste Nederlanders.

Miljonairshuishoudens

Daarover gesproken: Nederland kent zo’n 157.000 miljonairshuishoudens met een gemiddeld vermogen van 2,7 miljoen euro. Dat alleen al is 424 miljard euro. De categorie daaronder heeft 212 miljard, die daaronder 334 miljard. Kortom, het heeft er alle schijn van dat het vermogen waarover vermogensbelasting gerekend wordt, veel lager is dan het werkelijk aanwezige vermogen.

Natuurlijk valt er het nodige af te dingen op bovenstaande bierviltjeberekening. Vermogen kent vele nuances. Als je vermogenswinst, bijvoorbeeld, in de groei van het familiebedrijf zit, kan het lastig zijn cash vrij te maken om je vermogensbelasting te betalen. Het gemiddelde vermogen van Nederlanders is bovendien sinds het begin van de crisis fors gedaald, overigens vooral door dalende huizenprijzen, die ook de vermogenskloof verdiepen.

Niettemin lijken er behalve puur juridische geen sterke argumenten te zijn om te denken dat vermogende Nederlanders de afgelopen jaren onredelijk belast zijn, ook als er eens een jaar geweest is waarin hun rendement lager was dan 1,2 procent, te meer daar er dus veel vermogen geheel onbelast blijft. De vermogensbelasting moet op de schop, maar niet omdat er teveel betaald wordt. (sg)