Michael Chabon – A model world

Van Michael Chabon las ik twee heerlijke romans, The Yiddish policemen’s union en The amazing adventures of kavalier and Clay. Alle reden dus om vol vertrouwen te beginnen aan zijn verhalenbundel A model world. Dit vroege werk dreigde op een deceptie uit te lopen, tot ik bij de laatste tachtig bladzijden belandde.

In zes verhalen maken we kennis met Nathan Shapiro. Hij is acht als hij op vakantie in Nags Head begint te beseffen dat zijn ouders uit elkaar zullen gaan en zestien als hij naakt en dronken binnen sluipt bij Chaya Feldman. Tussendoor moet hij onder andere op uitje met de nieuwe vriendin van zijn vader en wordt hij hopeloos verliefd op de buurvrouw. De verhalen kunnen zich meten met de beste andere tragikomedies over vroegwijze joodse jongens (en daar zijn nogal veel schrijvers van).

De missers in de eerste helft zijn rap vergeten na deze juweeltjes, die makkelijk de opmaat tot een novelle zouden kunnen zijn. Ik wilde in elk geval graag meer lezen over de vroegwijze Nathan. Maar Michael Chabons romans verdienen toch de voorkeur.