Microcolumn: Linksgekkie

Bij TPO (dat is een soort GeenStijl voor bejaarden) is men dol op het woord “linksgekkie”. Elders wil dit woord nog wel eens opduiken voor excentrieke lieden ter linker zijde, maar bij TPO is het een aanduiding voor iedereen die Geert Wilders een flapdrol vindt. Enfin, als u een keer geen trek heeft in poezenfilmpjes moet u er maar eens gaan kijken.

Mij gaat het even om wat dat woord, linksgekkie, probeert uit te drukken. Het klinkt zachtaardiger dan gutmensch, maar er spreekt ook meer dedain uit. Met een gutmensch ga je de strijd aan, boven een linksgekkie ben je zo ver verheven dat je je er hoogstens vrolijk om kunt maken. Toch staat het woord, niet alleen bij TPO overigens, vaak in een verbeten context. De linksgekkies mogen dan naief, dom, etcetera zijn, ze zijn kennelijk machtig genoeg om te moeten vrezen. Het verkleinwoord voor de ander is een middel om de eigen angsten te bezweren. (sg)