Fuck yeah, ik ben van de elite, had je wat?

Hallo, boosburgers van Nederland. In een geheime bijeenkomst van miljoenen andere inwoners van dit land ben ik aangewezen als woordvoerder van de linkse elite. Iemand moet het doen. Iemand moet u vertellen dat u niet jarenlang onderdrukt bent, om de tuin geleid, gekoeioneerd, ongehoord gebleven, alsmede misleid en achteloos terzijde geschoven.

U heeft het zelf laten lopen. Als u al reden tot klagen heeft, dan over uw eigen lamlendigheid. Wilt u iets veranderen, kom dan van uw luie reet. We zijn dat “ik ben boos, dus jij moet iets doen” zat. Ga zelf iets doen. Ik neem even een aantal punten met u door.

 1. De elite is arrogant. Yep. Ja hoor. Als u zich daar beter van voelt. Maar een beetje onvolwassen is het wel, hoor, als u anderen moet neerhalen om uzelf moreel verheven te voelen. En dan maar hopen dat we u van de weeromstuit minderwaardig gaan vinden. Zit er niet in. U bent niet zielig, onderdrukt, miskend, whatever. Als dat zo was, namen we u in bescherming. Zo zijn wij weekhartige theedrinkers namelijk. U echter bent een gelijkwaardige tegenstander waar we bij voorkeur gehakt van maken. Stop met dat underdog gemiesemuis in de hoop meelij op te wekken. Clementie is voor mietjes.
 2. U wordt gedemoniseerd. Klopt als een bus. Het is besmettelijk, hè, dat laten varen van de politieke correctheid. Dit is de deal: u benoemt, wij demoniseren. U wilt liever terug naar de tijd waarin we elkaar respectvol aanspraken? Is goed. Zeg het maar. Tot die tijd: if you can’t stand the heat, stay away from the fire.
 3. De media zijn links. Correct. Vroeger had je ook rechtse media, maar u zei uw abonnement op en keek liever naar Big Brother. Het is een vrij land, weet u. Als de bestaande media u niet bevallen, dan begint u toch zelf een krant? Word lid van Powned. Schrijf een boze brief naar de Tros dat u een opvolger voor Wim Bosboom wilt. Maar zeik niet dat de Vara en de Volkskrant links zijn. Wij gaan niet onze media laten vallen omdat u niet in staat bent er zelf iets van te bakken.
 4. De rechters zijn van D66. Vette pech. Ja, het is best lekker om You can’t handle the truth te brullen, maar daarna wordt u toch uit het bankje naar de petoet gesleurd. Rechtsstaat heet dat. Daar is een paar eeuwen aan gewerkt, daar hebben mensen hun leven voor gegeven. Dat gaan we niet terzijde schuiven omdat het u even niet uitkomt. Bedel, jank en pruil niet om onze concessies los te peuteren. Probeer genoeg achterban te verzamelen om een wetswijziging af te dwingen.
 5. De democratie is afgeschaft. Nee hoor. Het is heel simpel: meeste stemmen gelden. U bent geen meerderheid. U bent een minderheid met een grote bek. Ploffie doen is niet genoeg om uw zin te krijgen. Volgende onderwerp.
 6. U wordt niet gehoord. Wees gerust, u komt luid en duidelijk over. We doen alleen niet wat u zegt. Tenslotte zijn we niet uw Oempa Loempa’s. Eerlijk gezegd worden we een beetje moe van al uw verongelijkte gezanik. Altijd maar weer dat wij iets wel/niet moeten doen omdat er iets is dat u niet bevalt. Bedenk zelf eens een oplossing. Een echte oplossing, eentje waar ook anderen dan uzelf iets mee kunnen, niet een wappie proefballonnetje dat om drie uur ’s nachts door een dronken houwdegen uit zijn bierglas is opgevist.
 7. Ze hebben de euro erdoor gedrukt. Ja zeg, wie heeft er hier nog geprobeerd een referendum af te dwingen over de invoering daarvan? Zo’n beetje de complete ledenlijst van GroenLinks. Waar was u toen het erop aankwam? Nergens. En ja, nu zitten we met z’n allen in een lek bootje. Wij van de linkse elite proberen met man en macht het bootje drijvend te houden. U komt niet verder dan: laten we overboord stappen. U bent te laat. Pak een emmer en help hozen.
 8. Referendum. Nu we het toch over referenda hebben. Dankuwel dat u na zeven jaar treuzelen eindelijk toch iets zag in ons idee van een raadgevend referendum. Jammer dat u zo’n rukonderwerp koos om de wet uit te testen. En vervolgens massaal fraudeerde met de subsidies. Niettemin: kudo’s voor de actieve houding (ziet u wel, we zijn niet te beroerd om u een badinerend schouderklopje te geven als u voor de verandering zelf eens een initiatief genomen hebt).
 9. De Nederlandse cultuur gaat eraan. Wij denken bij bedreigde cultuur onder meer aan musea, orkesten, popzalen, schouwburgen, filmfestivals en galeries waarvan de subsidies tot uw grote tevredenheid omlaag gaan. U denkt bij bedreigde cultuur meer aan een gegarandeerd Zwarte Piet, boerkaverbod, ‘islamkritiek’ en verplicht gemengd zwemmen met blote benen. Daar gaan we niet uitkomen. Jammer, maar daar valt mee te leven.
 10. Zwarte Piet. Allemachtig, ja, dat is misschien wel de grootse clusterfuck uit uw koker tot nu toe. Weet u, toen Quincy erover begon had ook een groot deel van links Nederland iets van: man, waar maak je je druk over. Maar vervolgens drukte u bij uzelf zo’n knoepert van een racistische puist uit dat we hem alsnog gelijk moesten geven. Zwarte Piet is dood en u heeft hem vermoord.
 11. Windmolens. Ja, fok it, echt iets voor ons om er nog een milieupuntje in te stoppen. Kan u geen pepernoot schelen, natuurlijk. Ons wel. Die windmolens komen er. Gas en olie raken namelijk op. Opperdepop, vaatje leeg, niks over, noppes, nul komma nul. U kunt natuurlijk eisen dat we gaan zitten wachten tot het zover is. Best. Maar wij zijn niet van die wegkijkers. Als we een probleem zien, gaan we erop af. We gaan ons niet door uw inertie laten tegenhouden.
 12. Ze pakken onze banen/vrouwen/wijk af. Ach ja, het leven is een teef. Weet u, hier kunnen wij niks mee. U zegt immers even makkelijk: ze hebben allemaal een uitkering, ze halen hun vrouwen uit Takitakiland, ze zijn in zichzelf gekeerd. Ons zult u niet horen beweren dat alles op rolletjes loopt in de multiculturele samenleving. Maar we proberen er tenminste wel wat van te maken. U komt niet verder dan geloven in sprookjes: iemand moet zorgen dat de multikul weggaat.

Zo, dat was het. Nu mag u uw gal spuwen in de reacties. Of zoek een speeltuinvereniging, voetbalclub, voedselbank, bejaardenhuis, kruisvereniging, muziekfestival, politieke partij, kerkgenootschap of wat dan ook waar u zich voor uw medemens kunt inzetten. GA IETS DOEN.

Kleine update: Sommige mensen hebben niks met de stijlfiguur van de rant en vragen om nuance. Die verkoop ik ook. Lees “Emancipatie in eigendom”. (joop) (sg)