“Kerst” heeft niks met Kerst te maken

Ophef! Er ging een gerucht dat de NPO in een spotje ‘december’ zou zeggen in plaats van ‘Kerst’. Allerlei types over de rooie, want verkwanseling van de Nederlandse cultuur en zo. Terwijl Kerst al lang verkwanseld is, aan de heidenen (die “Kerst” nu met evenveel gemak als hefboom gebruiken om moslims ervoor aansprakelijk te stellen). Laat me even uw geheugen opfrissen:

  1. Kerst gaat over de geboorte van de invloedrijkste mens die ooit geleefd heeft, Jezus van Nazareth. Dus niet over het eten van kalkoen, optuigen van een kerstboom of knusjes bij elkaar hokken met de naaste familie. Ook leuk, maar bijzaak.
  2. Evenmin is er bij Kerst een rol weggelegd voor die olijke dikzak met z’n rode onesie en z’n rendieren. Cadeautjes geeft men met Sinterklaas.
  3. De centrale boodschap van Jezus aan de mensheid is dat iedereen de plicht heeft naar een ander om te kijken, ook als die ander een vreemdeling is met wie je weinig deelt. Het gaat in het leven om je naaste, niet om jezelf. Dat staat centraal bij Kerst.
  4. Met Kerst gaat men naar de mis (of dienst indien men protestant is). Ja, dat is gezellig, met veel gezang en een kerstverhaal, in traditionele of originelere vorm. Maar er is ook een boodschap: er komt licht in de wereld en iedereen heeft een opdracht het door te geven. Hoop, vrede, gerechtigheid – Kerst is geen passief consumptiefeest.
  5. Gaat men niet naar de mis/dienst, dan heeft men de essentie van Kerst eigenlijk al gemist. Maar goed, als ongelovige kan men ook op andere wijze soort van invulling geven aan de Kerstgedachte. Als het maar iets met de ander te maken heeft, en niet uitsluitend met de eigen kring.

Terug naar dat spotje. We zien we een gezelschap dat triviant speelt, kookt, top 2000 luistert en nog zo wat. Het hoogtepunt is de gezamenlijke maaltijd aan een bommetje vol geladen tafel. Allemaal precies wat Nederland zich bij Kerst voorstelt, behalve dat het gezelschap multicultureel is en dat is in de werkelijkheid niet zo. Maar met Kerst heeft het alleen gemeen dat het zich in december afspeelt.

Bottom Line:

Dat met die vreetbuien en naar binnen gekeerde gezelligheid, dat is helegaar geen Kerst. Dat is gebruik maken van een christelijke feestdag om jezelf vol te proppen, omdat je die feestdag niet nodig hebt waarvoor hij eigenlijk bedoeld is.

Prima hoor, ieder z’n meug. Maar ga niet lopen miepen over de teloorgang van “Kerst”, terwijl je daar zelf niet meer in gelooft. Laat Kerst over aan de christenen. En noem de rest lekker ‘decemberfeest’ of zo. Zijn we van die discussie ook weer af.