Mijn jaar op WordPress StackExchange

Zoals ik eerder al vertelde, ben ik ergens dit voorjaar actief geworden op StackExchange, een netwerk van gemeenschappen die elkaar op weg helpen met vragen over van alles en nog wat, van theologie tot software. In mijn geval WordPress, de open source software die de motor achter menige website is (ik had al langer een account, maar gebruikte dat alleen passief).

Het model van StackExchange is een prachtig voorbeeld van gamification om participatie te bevorderen en te belonen. Je rijst in de rangen door anderen te helpen, om precies te zijn door vragen te stellen die anderen interessant vinden, en antwoorden te geven waar anderen iets aan hebben. Een stelsel van buttons beloont specifiek gedrag, variërend van een gevatte opmerking maken bij een vraag of het signaleren van spam tot het corrigeren van de grammatica en code-layout om andermans bijdragen leesbaarder te maken of het aantrekken van nieuwe bezoekers (als u massaal op een van onderstaande linkjes klikt, zit er voor mij een bronzen button in). Het systeem zorgt ervoor dat degenen die zich het meest dienstbaar opstellen aan de gemeenschap vanzelf de leiders ervan zijn.

Volgens mij zou deze software ook uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld politieke partijen om de interne discussie te bevorderen, op een manier die ervoor zorgt dat de zinvolle bijdragen vanzelf boven komen drijven. Iedereen kan bijdragen wat hij wil, maar pas als anderen je waarderen word je werkelijk gehoord. Op StackExchange zijn je bijdragemogelijkheden aanvankelijk beperkt. Pas als anderen je punten geven, groeien die mogelijkheden. Er is bovendien software actief die verdachte patronen signaleert, bijvoorbeeld een serie spambots of trollen die elkaar punten geeft om in de rangen te stijgen. Dat wordt vanzelf afgestraft.

Jaaroverzicht StackExchange

(vanaf hier is het vooral als geheugensteuntje voor mezelf bedoeld)

Meest gewaardeerde antwoorden:

Meest gewaarde vragen:

Meest gewaarde antwoorden per topgebruiker:

Voor wie tot hier komt en zich afvraagt hoe ik ik een jaar meer reputatie kan verdienen dan ik totaal aan reputatie hebt: je kunt reputatiepunten ook weggeven, bijvoorbeeld aan iemand die een werkend antwoord geeft op een prangende vraag. Ik heb 100 punten gegeven aan Birgir Erlendsson voor zijn briljante antwoord op mijn vraag over iconen in titels van widgets.