Microcolumn: Zakkenvullend stemvee

Er is een nieuwe partij voor stemvee. De leider daarvan belooft dat hij zijn handje in de kamer gaat opsteken zoals de leden online bepalen. Gisteren, bijvoorbeeld, waren er 169 stemmingen in de Tweede Kamer. De leden van de nieuwe partij zijn dan continu online om nieuwe moties te lezen en zich daar een mening over te vormen. Het geinige van dit model is dat de parlementariërs het stemvee vormen in plaats van de kiezers.

Even vroeg ik me af of dit wel vol te houden is, maar toen realiseerde ik me dat er het grootste deel van de tijd helemaal geen stemmingen zijn. Kamerleden steken uren in onderling debatteren, eindeloze commissievergaderingen, overleg met belanghebbenden, werkbezoeken, noem maar op. Allemaal niet meer nodig. Het stemvee koerst af op de meest gematste baan van Nederland. (sg)