Yo! VVD! Zeg, nog even over dat betuttelen

Heeft u ook zo gelachen om de betuttelgrieven van de VVD? U hoeft niet te klikken, hoor, ik leg het wel even uit. Het campagneteam van de VVD was bijeen in de Blaricumse villa (of, nou ja, het zal wel een Leids studentenkot geweest zijn) om zich te buigen over de meest perfide manieren waarop de overheid de vrijheid van haar burgers micromanaget. Dat leidde tot een opsomming met bovenaan het verbod op gratis plastic tasjes. Terrasverwarmers, tweetaktmotoren, vuurwerk, ze staan allemaal op het hele-erge-dingen-die-niet-moeten-kunnen-in-dit-land-lijstje, dat leest als een oorlogsverklaring aan het milieubesef. En dan afsluiten met:

Zullen we het gewoon een beetje leuk houden?

Ja! Laten we het daar eens even over hebben. Niet met een goedkope jijbak, maar door wat vormen van betutteling aan te kaarten die écht ergens over gaan. Dingen die werkelijk bepalen waarom het leuk is in Nederland te wonen. Want je mag dan een après-nous-le-déluge-partij zijn als het op klimaatbeleid aankomt (believe you me, zelfs op het hoofdkantoor van Shell schatten ze de ernst van de situatie beter in), ergens moeten er toch nog liberale roots zijn waarvan de betekenis verder gaat dan de behoefte om alles en iedereen de moeder te walmen met je geile Saab. Gaan we:

  1. Boerka verbieden. Appeltje-eitje natuurlijk voor de ware liberaal. De overheid bemoeit zich niet met hoe vrouwen zich kleden. Doe je dat wel, dan ben je aan het betuttelen. Ja, de boerka is een symptoom van vrouwenonderdrukking. En ja, het dragen ervan in Nederland is respectloos naar de mensen om je heen. Maar nee, de overheid is niet de Arno Kantelberg van de nationale dresscode. Dit is betuttelen hors categorie met als enkel doel het pesten van een minderheid om de eigen achterban te behagen.
  2. Kerkgenootschappen verbieden. Goed bezig, liberale vrienden! Want ja, vrijheid van godsdienst is een passé hobby voor simpele zielen en er zou zo maar een terreurorganisatie een kerk als dekmantel kunnen gebruiken. In plaats van de kind met het badwater weggooien had je natuurlijk ook de jurisprudentie erop na kunnen slaan. Als je iets anders dan godsdienst bedrijft onder het mom van kerk, ben je geen kerk. Maar ja, da’s natuurlijk niet stoer genoeg.
  3. Shariapartijen verbieden. Over stoerdoenerij gesproken. Tuurlijk, niemand zit erop te wachten dat we allemaal verplicht met een lijstje haram E-nummers naar de supermarkt moeten (wikilinkje, lees dat nou eens een keer). Maar dat de invoering ongewenst is betekent niet dat je een Alderaanbehandeling verdient voor je mening. Kent u trouwens dit beginselprogramma: “De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) streeft naar een regering van ons volk geheel op de grondslag van de in de Heilige Schrift geopenbaarde ordening Gods.” Ja, ik weet het, de mannenbroeders zijn geen moslims en als we toch bezig zijn kan dat artikel van de grondwet ook nog wel bij het oud papier. Dat mag je immers zeggen. Maar oké is het niet.

Ik zou nog door kunnen gaan, maar u begint het patroon al een beetje te zien, hè? Betuttelen heet het als je iets afdwingt waar ze in Blaricum licht ongerief van ondervinden. Maar over de kling jagen van complete grondrechten, dat moet kunnen. Het zou lachwekkend zijn als het niet zo triest was. Dat je met het woord ‘vrijheid’ in de naam van je partij niet meer ambitie hebt dan haar voor jezelf te verwerven, in plaats haar ook te gunnen aan een ander.

Dat namelijk – ik heb het eerder gezegd – is waardoor dit land naar de Filistijnen gaat. Mensen die hun eigen leed uitvergroten en klagen dat het “niet leuk” is als ze een keer een tandje moeten bijschakelen. GA IETS DOEN. Iets nuttigs. Voor een ander. Dan betaal ik daarna wel een plastic tasje voor je.