Rogue One – Waarom nerds van sterke vrouwen houden

In de nieuwe Star Wars film Rogue One is opnieuw de hoofdrol weggelegd voor een sterke vrouw, Jyn Erso (gespeeld door Felicity Jones). Zij gaat, tegen de bevelen in, achter de blauwdrukken van de Death Star aan. Die is door haar vader zo ontworpen dat een gericht schot hem kan uitschakelen, als je precies weet waar je zijn moet. Met een clubje medestanders trekt ze diep het vijandelijk gebied in – en slaagt in haar missie, weten de fans van tevoren, want de blauwdrukken zijn beschikbaar in A New Hope, de eerste Star Wars film uit 1977.

Jyn is niet de eerste sterke Star-Warsvrouw. Sterker, nog hulpeloze prinsessen bestaan hier niet, tenzij je de moeder van Anakin Skywalker in het verguisde deel 1 meerekent. Prinses Leia uit de vroegste delen was de brutale leider van de rebellen. In de tweede trilogie bleef Leia’s moeder Padmé Amidala mentaal beter overeind dan haar man Anakin. En de derde trilogie lijkt helemaal te gaan draaien om Rey. Het is in de vrouwenrollen dat Star Wars zich onderscheidt van andere science fiction. En daarin ligt ook het succes bij nerds die de harde kern van de fans vormen.

Sociaal initiatief

Dat zit zo: nerds houden niet van vrouwen die gered moeten worden. Ze zouden niet goed weten hoe dat werkt. Ja, wel hoe je een stel stormtroopers overhoop schiet en de elektronica van de cel saboteert, natuurlijk. Maar dan? Wat moet je met een vrouw die zich vervolgens in je armen stort en van plan is gedwee te doen wat je zegt? Dat jij, zeg maar, het sociale initiatief moet nemen? Hoe dan? Nee, duizend keer liever Leia, die meteen de lakens begint uit te delen.

Al in de eerste film zou een vrouw de hoofdrol spelen, maar later werd dit alsnog Luke Skywalker, een nogal kleurloos type vergeleken bij zijn zus Leia en sidekick Han Solo. Luke is de jedi van het stel, maar niet de leidende kracht. Dat is Leia en Luke vindt het wel best zo. In Rogue one gaat het net zo. Nominaal is Cassian Andor de leider van de expeditie, maar hij laat zich gewillig overvleugelen door Jyn.

Luke, Cassian, tot op zekere hoogte Anakin en allicht ook Kylo Ren zijn verlegen jongens met grote capaciteiten, die zich niet goed raad weten met sociale situaties. Dat is zo’n beetje de definitie van een nerd. Sociaal moeten ze op sleeptouw genomen worden – en dat weten ze – liefst uiteraard door een mooie vrouw die van wanten weet.