Stort je omlaag op Death Road in Bolivia

Yungas Road, beter bekend als Death Road, begint op 4650 meter hoogte op de Altiplano boven La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Daarvandaan gaat het 60 kilometer omlaag naar Coroico, een stadje op 1200 meter hoogte aan de rand van het Amazone bassin. Dat is heel hard naar beneden, kan ik u verzekeren.

Indertijd, in 2001, was het de enige weg. Er vielen honderden doden per jaar, zo zei men – complete minibusjes stortten de afgrond in. Het was pas één fietser overkomen, dus ons kon niks gebeuren, terwijl we ons tussen het verkeer door naar beneden stortten, strak koersend langs de rand van het ravijn om zicht te houden op tegenliggers.

Het avontuur heb ik eerder beschreven. Vanmiddag bedacht ik dat er tegenwoordig, met GoPro camera’s, een manier moet zijn om de tocht te herbeleven. Tegenwoordig gaat het normale verkeer over een nieuwe asfaltweg en is het fietstoerisme zowel minder gevaarlijk als massaler geworden. Maar spectaculair blijft het. Kijk maar: