The Founder drijft op Michael Keaton

Het is dat je weet dat The Founder een biopic is over Ray Kroc, de man achter het succes van McDonald’s, ander zou je het zo geloven als de steeds lepere Michael Keaton, die Kroc speelt, nog eens iemand onder de trein gooit in zijn vastbeslotenheid om de grootste restaurantketen van de wereld op te bouwen.

Keaton begint Kroc als een sukkel, een handelsreiziger die milkshakemachines aan de man probeert te brengen, bij wie het in de bol slaat als hij een order voor acht exemplaren krijgt van Dick en Mac McDonald. Dick heeft een industrieel voedselproductiesysteem bedacht waarmee de klant binnen een minuut zijn maaltijd heeft. In plaats van het idee gewoon te jatten, zoals Jim McLamore en David Edgerton, gaat Kroc een franchise-overeenkomst aan met de broers. Dat doet hij zo onhandig dat hij er bijna failliet aan gaat.

Onmerkbaar verandert Kroc in een haai, die uiteindelijk de broers eruit werkt. Tijdens dat proces ga je hem als kijker steeds minder sympathiek vinden. Hij was altijd al een nietsontziende egoïst, maar naar mate hij succesvoller wordt, gaat dat meer storen. Erg knap hoe Keaton in de rol van Kroc kruipt en ongemerkt een steeds onaangenamer personage neerzet, terwijl er ogenschijnlijk niets verandert.