Milena Jesenská – De weg naar eenvoud

Milena Jesenská is vooral bekend vanwege haar correspondentie met Franz Kafka, wiens werk ze in het Tsjechisch vertaalde. En dat terwijl ze zelf veel meer geschreven en gepubliceerd heeft dan haar platonische vriend, die zijn werk liever bij zich hield. Gelukkig heeft Jesenská inmiddels zelf ook biografieën gekregen. Als activistische journaliste en schrijfster ging ze onmiddellijk het verzet in, toen Tjeschoslowakije in 1939 onder de voet gelopen werd door de nazi’s. Datzelfde jaar al werd ze gearresteerd. Ze overleed in 1944 in Ravensbrück.

‘De weg naar eenvoud’ is een deeltje uit de serie Moldaviet van uitgeverij Voetnoot. Het bevat zes filosofische columns en een korte necrologie van Kafka. Daaraan valt vooral op hoe tijdloos ze zijn, in hun beschouwing over de menselijke aard. Citaat:

Je hebt mensen met een gloeiende hekel aan gedrang. Niet omdat ze niet van dringen houden, maar omdat ze er een hekel aan hebben als een hele hoop mensen hetzelfde doen als zijzelf. Ze zijn weliswaar dol op de natuur, maar die moet wel ‘ongerept’ zijn. Ze graan graag zwemmen, maar dan ergens waar niemand te bekennen is. Ze reizen graag per trein, maar alleen als ze de coupé voor zichzelf hebben.

Nuchter, observerend en soms een tikkeltje vilein. Columns zoals ze je ook vandaag nog in de krant zou kunnen aantreffen.