Op naar een coalitie met GroenLinks èn ChristenUnie

Als ik Jesse Klaver was, zou ik Gert-Jan Segers bellen om eens uitgebreid koffie te gaan drinken. GroenLinks en ChristenUnie zijn beide in beeld als de duurzaam-sociale partner die een coalitie van VVD+CDA+D66 aan een meerderheid moet helpen. Daarin zullen ze de kleinste partner zijn. En in de onderhandelingen zullen ze ook nog tegen elkaar uitgespeeld worden, met als gevolg dat hun agenda’s extra verwaterd raken. Er is een gezamenlijk belang om dat niet te laten gebeuren.

In de wandelgangen van de uitslagenavond liepen partijprominenten al te puzzelen, maar de fixatie was (ook bij mij, al ben ik geen prominent) op een vierpartijenkabinet. Vanuit de gedachte dat dit voldoende zou zijn en de onderhandelingen al lastig genoeg. Maar ik vermoed dat het aantal heikele punten niet sterk toeneemt als GL en CU samen aan tafel zitten.

Een vijfpartijenkabinet leidt bovendien tot een groot aantal ministers en staatssecretarissen. Dat is hard nodig, wil je politici dwingen vaker de Haagse stolp te verlaten. Meer werkbezoeken, meer discussies met burgers in het land. Nederland heeft meer politici nodig.

Weglopen

Er zijn partijgenoten die nu al willen weglopen van de onderhandelingstafel. De argumenten daarvoor zijn vooral partijpolitiek. Als je verantwoordelijkheid neemt, word je afgestraft. Kijk maar naar de PvdA. Dat is een argument van lik-me-vestje. Als je er zelfstandig een zootje van maakt (zoals GroenLinks bij de vorige verkiezingen) word je ook afgestraft.

Natuurlijk heeft een coalitie met de VVD geen voorkeur als je beleid voor de lange termijn wil maken. Maar als je gaat wachten tot de Nederlandse bevolking in meerderheid links is, krijg je nooit iets gedaan. Ideaal is het allemaal niet, maar als je het niet tenminste probeert, ben je geen knip voor je neus waard.

De beste deal is eruit te slepen als ChristenUnie en GroenLinks de andere drie samen voor het blok zetten: een kabinet met aandacht voor de energietransitie, belastinghervorming, sociaal beleid en vluchtelingen, of anders bekijken jullie het maar. (joop)