Grieken krijgen geld voor vluchtelingen niet direct

De stelling

Er is een koudegolf in Griekenland. Vluchtelingen in tenten beleven barre tijden. Dat leidde tot een Kamerdebat waarin staatssecretaris Klaas Dijkhoff zich moest verweren tegen de aantijging dat hij te weinig zou doen. Dijkhoff verweerde zich door de bal terug te kaatsen naar Griekenland. Nu.nl nam een bericht van het ANP over met daarin de volgende frase:

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vindt dat Griekenland grote steken heeft laten vallen bij het regelen van goede opvang van asielzoekers in de winterperiode. De Grieken hebben voldoende geld, mensen en andere hulp gekregen voor het winterklaar maken van de opvang. (…) Griekenland heeft volgens Dijkhoff in het najaar al 115 miljoen euro ontvangen van de EU om te zorgen voor warme opvang. Dat geld kwam bovenop de eerdere 83 miljoen euro die Brussel al voor de Griekse opvang had uitgetrokken.

De check

De bedragen waarnaar Dijkhoff verwijst, staan in dit EU-besluit van september vorig jaar. Daar is inderdaad sprake van 115 miljoen euro voor het winterklaar maken van vluchtelingenkampen in Griekenland, bovenop 83 miljoen die eerder waren toegezegd. Nu is geld toezeggen in internationale context niet altijd hetzelfde als geld geven, maar laten we aannemen dat de EU het geld ook daadwerkelijk ter beschikking heeft gesteld.

Uit het EU-besluit blijkt ook dat het geld niet naar de Griekse regering gaat, maar naar de Verenigde Naties en internationale NGO’s, die het vervolgens samen met lokale NGO’s en autoriteiten moeten besteden. Als het geld niet goed besteed is, dan moet Dijkhoff dus niet naar “de Grieken” (dat wil zeggen de Griekse regering) wijzen, maar naar de Verenigde Naties.

Kortom, Dijkhoff heeft gelijk dat het geld gegeven is, maar spreekt de verkeerde aan op de besteding ervan. We beoordelen de uitspraak daarom als half waar. (sc)