De nieuwe Arundhati Roy – ik heb ‘m al

Over een paar weken komt de tweede roman van Arundhati Roy uit. Twintig jaar geleden verkocht ze zes miljoen exemplaren van haar eerste, The God of Small Things. Daarna verlegde ze haar aandacht naar links activisme. Tegen het kapitalisme en de vernietiging van het milieu. Vóór rechten van minderheden. En straks is er dus The Ministry of Utmost Happiness (vertaald als Het ministerie van Opperst Geluk).

Omdat ik het interview met Roy bij Boek & Meester (vrijdagavond 16 juni in De Doelen te Rotterdam, koop kaartjes!) moet voorbereiden heb ik hem alvast in huis. Geheim, natuurlijk, niet verder vertellen, maar hier is alvast een tipje van de sluier.

Hermafrodiet

De oude binnenstad van Delhi. Tientallen kleurrijke karakters buitelen over elkaar heen. Centraal staat hermafrodiet Anjum. Hermafrodieten zijn een experiment van God, die wel eens wilde weten wat er gebeurde als je een schepsel maakte dat niet in staat is tot geluk. Maar Anjum is toch min of meer gelukkig met haar lotgenoten in het Khwabgah, een huis in het midden van de oude stad, vernoemd naar een koninklijk paleis van de moguls. Wat bijna als een sprookje begint wordt echter al snel ingehaald door de eenentwintigste eeuw. Corruptie. Terrorisme. Fast food. De onafhankelijkheidsstrijd in Kasjmir. Twintig jaar activisme gaat je als schrijfster niet in de koude kleren zitten.

Toch is het ministerie van Opperst Geluk in alle opzichten een roman, niet een vermomd pamflet. Net als Salman Rushdie schept Arundhati Roy in haar nieuwe boek een magisch universum om een venster op de actualiteit te creëren. Hoe ze dat voor elkaar krijgt, komt ze vertellen bij Boek & Meester (had ik al gezegd dat u een kaartje moet kopen?).