Daniel Kehlmann: Der fernste Ort

Tegen de adviezen in gaat Julian zwemmen. Hij verdrinkt bijna. Wanneer hij op het strand terugkeert is dat verlaten. Als hij nu ongezien wegkomt, zullen mensen denken dat hij verdronken is. Dan hoeft hij die vervelende lezing zometeen helemaal niet te houden. Een kwestie van het hotel in sluipen, daar wat kleren uit de koffer halen en dan de trein pakken. Naar ergens ver weg, waar niemand hem zal vinden.

De hoofdpersoon van Der fernste Ort van de productieve Oostenrijkse auteur Daniel Kehlmann liep als kind al weg in het zicht van problemen. Dat blijft hij doen, onder hoofdschuddend toekijken van zijn verstandige broer Paul. De lezer wordt in deze novelle meegesleurd in Julians schijnwerkelijkheid, eerst in een listige vlucht voor collega’s en andere verplichtingen, waar iedereen wel eens van droomt, maar gaandeweg steeds meer in een wereld vol illusies waar de werkelijkheid helemaal niet meer lijkt te bestaan. Een subtiel juweeltje.